HomeCases • Verkeersongeval

Verkeersongeval

Onlangs heb ik een procedure gevoerd over de aansprakelijkheid van een tramorganisatie als gevolg van een ongeval tussen een tram en een minderjarige voetganger. Klik hier om de uitspraak te lezen.

Een minderjarige voetganger werd aangereden door een tram. De tramorganisatie werd aansprakelijk gesteld. Vervolgens weigerde de tramorganisatie de aansprakelijkheid te erkennen. De tramorganisatie stelde zich – samenvattend – op het standpunt dat sprake was van overmacht ofwel dat sprake was van eigen schuld aan de zijde van de minderjarige voetganger. Dit had tot gevolg dat het noodzakelijk was om de aansprakelijkheidsvraag aan de rechtbank voor te leggen.

Namens de ouders van de minderjarige voetganger heb ik een gerechtelijke procedure gestart. Aan de rechtbank heb ik gevraagd de aansprakelijkheid op de tramorganisatie te vestigen, zodat de tramorganisatie de schade van de minderjarige voetganger dient te vergoeden.

De uitkomst was succesvol. Door de rechtbank werd de aansprakelijkheid op de tramorganisatie gevestigd. Dit betekent dat de tramorganisatie de schade als gevolg van het ongeval dient te vergoeden. Wel heeft de rechtbank – na een juridische overweging – een percentage eigen schuld vastgesteld. Op grond van een causale verdeling stelt de rechtbank het percentage eigen schuld op 40% van de minderjarige voetganger, omdat de minderjarige voetganger beter had moeten opletten. In verband met de ernst van het letsel heeft de rechtbank beslist dat op grond van een billijkheidscorrectie het percentage eigen schuld wordt gematigd naar 30%. Dit betekent dat 30% van de schade voor de rekening van de minderjarige voetganger komt en 70% van de schade door de tramorganisatie vergoed dient te worden.  

Heeft u een vraag?

Bel mij vrijblijvend of een stuur een bericht.

Kim Hanssens portretfoto CTA
×